Hvilke krav er der til et Sedumtag?

Sådan forbereder du dit tag, til montering af et smukt og funktionelt sedumtag. 

At installerer et sedumtag ovenpå din eksisterende tagkonstruktion, behøver ikke være en avanceret og svær process. Vores sedumtage er en miljøvenlig og æstetisk tiltalende løsning. Dog kræver opgraderingen at man skal sikre sig, at man overholder nogle forskellige krav. Herunder finder du en detaljeret guide til de vigtigste 3 forberedelser.

1. Vurder tagkonstruktionens bæreevne

Før du går i gang med installationen af et Sedumtag, er det afgørende at vurdere din eksisterende tagkonstruktion for at sikre, at den kan bære den ekstra vægt i form af Sedumopbygningen. Vores sedumtag løsninger vejer maksimalt op til 60 kg/m2 ekstra, så derfor er det vigtigt at din tagkonstruktion er robust nok til at støtte denne belastning uden at gå på kompromis med sikkerheden.

Hvis du er i tvivl omkring dit tags bæreevne, bør du søge rådgivning hos en tømrer eller anden professionel med byggeteknisk viden, som kan vurdere dette for dig.

2. Sørg for, at dit tag er vandtæt

Vandtæthed er en afgørende faktor for at bevare strukturens integritet og forhindrer lækager. Før du installerer et Sedumtag, skal du sikre dig, at dit eksisterende tag er i god stand og ikke har nogen kendte vandtæthedsproblemer. De fleste tagkonstruktioner som Sedumtag monteres ovenpå, består af krydsfinerplader og dertil tagpap. I dette tilfælde er sjældent at taget er utæt, men det altid bedst at være på den sikre side.

Eventuelle eksisterende utætheder skal udbedres, og tagdækningen skal inspiceres omhyggeligt. Det kan være en god idé at ansætte en tagentreprenør til at udføre denne inspektion og udbedring, hvis det skulle være nødvendigt.

3. Opkant rundt om taget (Der skal dannes en ramme rundt om Sedumtaget)

For at sikre, at dit nye Sedumtag forbliver på sin plads og ikke risikerer at skride ned, er det vigtigt at have en opkant rundt om hele taget. Hvis du har en hældning på over 15 grader, skal du placere skinnerne midt på taget også - således Sedumtaget ikke kan rutsje/glide ned. Dertil sikrer du dig med en opkant, at vinden ikke kan få fat under måtterne/bakkerne og dermed blæse dem af. Yderligere kan du ved hjælp af vores kantskinner, let lade vandet dræne væk, da vores kantskinner har dræn-riller i siderne, således vandet let kan komme væk fra regnskyl. Du kan finde flere oplysninger omkring det rigtige valg af kantskinner inde på vores kantskinne-produkter under www.growtek.dk/butik.

Afsluttende overvejelser

Hvis du går med en drøm om at få Sedumtag og har spørgsmål til de ovenstående krav, er du altid velkommen til at få uddybende svar og rådgivning ved at ringe eller skrive til os.


Hvorfor bør du vælge et grønt tag?

Vælg sedum - og giv din ejendom en naturlig opgradering

Danmark har altid været et land, som har værdsat natur og bæredygtighed. Et grønt tag er ikke blot en trend, men en praktisk og miljøvenlig måde, at forbedre din ejendom på. Til fordel for alle, og ikke kun dig selv. I denne korte artikel, vil vi udforske de fordele, som der kan opnåes ved at vælge et grønt tag til din bolig. 

1. Bæredygtighed og miljøbeskyttelse

En af markante fordele ved at vælge et grønt tag, er den positive indvirkning på miljøet. Grønne tage hjælper med at reducere CO2-udledning, ved at absorbere kulstof og rense luften. De fungerer som naturlige luftrensere og hjælper med at forbedre den omgivende luftkvalitet.

2. Energibesparelse

Grønne tage fungerer som en naturlig isolering, der hjælper med at opretholde en stabil temperatur i din bolig eller virksomhed året rundt. Dette kan føre til betydelige energibesparelser ved at reducere opvarmning og kølingsbehov. Det gavner både miljøet og din økonomi.

3. Regnvandshåndtering

I Danmark er håndtering af regnvand afgørende for at undgå oversvømmelser og beskytte miljøet. Grønne tage absorberer regnvand og reducerer belastningen på kloaksystemet. Dette hjælper med at forhindre oversvømmelser og beskytter vandkvaliteten ved at reducere spildevand i kloaksystemet.

4. Forbedret Æstetik

Et grønt tag tilføjer et naturligt æstetisk element til din ejendom. Planter og vegetation på taget skaber et smukt grønt område, der kan være en fryd for øjet. Det tilfører også en følelse af harmoni og ro til din omgivende natur.

5. Langvarig Levetid

Grønne tage har en længere levetid sammenlignet med traditionelle tagmaterialer som asfalt eller skifer. De beskytter dit tag mod ekstreme vejrforhold og forlænger dets levetid. Dette sparer dig penge på lang sigt ved at undgå hyppige udskiftninger.

6. Støjreduktion

Grønne tage fungerer som naturlige lydisolatorer, der reducerer støjniveauet i din bolig eller virksomhed. Dette skaber en mere behagelig og støjfri indendørs atmosfære.

7. Øget ejendomsværdi

Endelig kan et grønt tag øge værdien af din ejendom. Det er en attraktiv funktion for potentielle købere, der værdsætter bæredygtighed og energieffektivitet.

I Danmark, hvor bæredygtighed og miljøbeskyttelse er højt prioriteret, er valget af et grønt tag en investering i både din ejendom og fremtidens planet. Det bringer en række økonomiske, miljømæssige og æstetiske fordele med sig, der gør det til en klog beslutning for private forbrugere og mindre virksomheder. Giv din bolig eller virksomhed den naturlige opgradering, den fortjener, med et grønt tag fra Growtek.

Når du vælger et grønt tag, vælger du samtidig at være bæredygtig. For fremtiden, for dig selv og for alle andre.


Stigende popularitet indenfor grønne tage

Grønne tage har oplevet en stigende popularitet i de seneste år og det er ikke svært at forstå hvorfor. Ikke alene ser de fantastiske ud, men de har også en række fordele for både bygninger og miljøet.

Grønne tage er i grunden en beplantning af græs, planter og/eller mos på et tag. Det kan enten være en del af taget, såkaldt intensivt grønt tag, eller et lag af vegetation på toppen af et tag, også kendt som ekstensivt grønt tag. Begge typer af grønne tage kan have en række fordele for bygningens ejer.

For det første kan grønne tage hjælpe med at isolere bygningen, hvilket kan reducere energiforbruget og omkostningerne til opvarmning og køling. Grønne tage kan også hjælpe med at reducere stormvandsbelastningen på byens kloaksystemer, da de absorberer regnvand og dermed mindsker oversvømmelser.

Yderligere kan grønne tage også reducere den såkaldte "urban varmeø" effekt, hvor byer bliver varmere end de omkringliggende landdistrikter på grund af øget beton og asfalt. Denne varme kan have en negativ indvirkning på både mennesker og miljøet. Ved at tilføje mere vegetation til byen, kan grønne tage hjælpe med at reducere denne effekt og skabe et mere behageligt bymiljø.

Et andet vigtigt aspekt af grønne tage er, at de kan forbedre luftkvaliteten. Planter absorberer CO2 og producerer ilt, og grønne tage kan hjælpe med at reducere luftforurening og øge den generelle sundhed i byområder.

Derudover kan grønne tage også forbedre biodiversiteten i byområder, da de giver mulighed for flere planter og dyr at trives. Dette kan igen have en positiv indvirkning på økosystemet og skabe et mere bæredygtigt bymiljø.

Endelig kan grønne tage også have æstetiske fordele. De kan skabe en smuk og unik udendørs plads, som kan bruges til rekreative formål og øge ejendommens værdi.

Så hvordan kan man få et grønt tag? Det afhænger af tagtypen og den ønskede beplantning. For eksempel kræver intensivt grønne tage mere vedligeholdelse og vanding end ekstensivt grønne tage. Det er også vigtigt at sikre, at taget kan bære vægten af beplantningen, samt at der er tilstrækkelig dræning for at undgå vandskader.

Hvis du er interesseret i at tilføje et grønt tag til din ejendom, kan det være en god idé at kontakte en professionel taggartner eller et firma specialiser


Hvad koster et Sedumtag? Find ud af det her

Gå til webshoppen ved at klikke her.

Hvad koster et Sedumtag? Priserne på nettet kan være meget forskellige. Hos Growtek prøver vi at være gennemsigtige og konkurrencedygtige. 

Hos Growtek.dk er vi specialiseret indenfor salg af grønne tage til private- og erhverv. Vores webshop tilbyder løsninger til ethvert tag, uanset kvm-antal eller kompleksitet. For os er det altid vigtigt, at kunden nemt og bekvemt kan finde ud af, hvad der skal bruges til taget. Dertil er vores fokus at være de mest pris-konkurrerende på markedet. Ellers står vi altid til rådighed på telefonen og er klar til at hjælpe dig med en god løsning til dit tag.

Vores priser rangerer fra 295 kr. til 525 kr. pr. kvm for vores tungeste opbygning. Vores bedst-sælgende løsning er SedumLight som kan bestilles til 345 kr./kvm + fragt. Denne løsning er idéel til mindre tage med en lavere taghældningen. Dette kan være et skur, shelter, carport eller andet.

Udover prisen pr. kvm, tillægges der forsendelseomkostninger baseret ud fra hvor mange antal paller der skal til for at pakke det bestilte antal kvm. Denne forsendelsespris kan du se ved kurven og når du går til kassen. Prisen rangerer fra 425 kr. og opefter.

Gennemsnitsprisen for et Sedumtag ligger på 348 kr./kvm inkl. fragtomkostninger

Vi ser mange eksempler på online forhandlere, som sælger disse Sedum-løsninger til overpriser, da markedet endnu ikke er tilstrækkeligt bekendt med de gennemsnitslige priser på disse typer varer. For os er det vigtigt at vores priser er gennemsigtige og altid er fair - Derfor tilbyder vi også prismatch, hvis du kan finde lignende varer til en billigere pris et andet sted. Selvom det er vigtigt for os, at prisen er lav og gennemsigtig, går vi aldrig på kompromis med kvaliteten. Vores sedummåtter kommer fra vores leverandør som vi har haft et samarbejde med igennem de seneste 10 år. Derfor er vi altid klar over, hvad det er vi videresender og at det altid lever op til de forventninger som vi har, og som vores kunder også har.

Growtek er den førende forhandler i Danmark med over 1.000+ tilfredse danske kunder, som har valgt at bestille deres Sedumtag igennem Growtek.dk

Som du garanteret har opdaget, så er det ikke kun Sedumtag med sedummåtter vi tilbyder. Vi tilbyder også Sedumbakker, som er plastikbakker med jord og planter i. Den faste pris for dette produkt ligger på 455 kr./kvm.

  • SedumLight - 369 kr./kvm (Består af sedummåtte og filtdug på 1 cm)
  • SedumPlus - 399 kr./kvm (Består af sedummåtte og filtplade på 2 cm)
  • SedumMax - 499 kr./kvm (Består af sedummåtte, filtplade på 4 cm og filtdug på 1 cm)
  • SedumBakke - 429 kr./kvm (Består af en 6 cm høj plastikbakke med jord og sedumplanter på)
  • Sedummåtter - 299 kr./kvm (Beregnet til bunddække i haver)

Growtek har brugt samme leverandør til sedummåtter i over 10 år

Ønsker du at vi monterer?

På nuværende tidspunkt tilbyder vi ikke montering for private kunder, hvor projektet er på under 200 kvm. I dette tilfælde anbefaler vi altid, at man henvender sig til sin lokale anlægsgartner eller tagdækker for at få en pris på oplægning af sit nye Sedumtag. En gennemsnitspris på montering af Sedum hos en lokal anlægsgartner- eller tagdækker afhænger af hvor mange kvm der skal anlægges, hvilken taghældning der er og hvor højt der er. Oftest ser vi at gennemsnitsprisen ligger på mellem 150-250 kr. pr. kvm. Størstedelen af vores privatekunder vælger dog selv at monterer deres nye Sedumtag, da processen er nem og overskuelig.

Gå til webshoppen ved at klikke her. 


Gør det selv med sedum

Gør det selv med sedum - Sådan laver du dit nye grønne tag

Gå direkte til webshoppen

I disse år begynder vi for alvor at se effekterne af klimaforandringerne. En af de meget tydelige effekter er, at der kommer meget mere regn. Og alt tyder på, at der i fremtiden vil komme endnu mere. Med et græstag af sedum er du bedre rustet til de større mængder vand der vil komme, samtidig med at det også kan være et energibesparende tiltag.

Hvis du er lun på idéen om et nyt græstag, men ikke helt ved hvor du skal starte, er du kommet til det rette sted. I dette blogindlæg vil vi forklare præcist hvad et sedumtag er, hvorfor det er smart, og hvordan du selv kan lægge et. 

Hvad er et sedumtag?

Et sedumtag, også kaldet græstag eller grønt tag, er et grønt og klimavenligt tag. Det hedder et sedumtag fordi de grønne tage er opbygget af en masse sedummåtter (som denne), der består af forskellige sedumarter. 

Hvorfor skal jeg have et sedumtag?

Hvis man er interesseret i klima og miljø, er et sedumtag et oplagt valg. Græstaget har nemlig en række miljømæssige fordele, men kan også komme din egen pengepung til gode. Først og fremmest fungerer græstaget vandabsorberende. Det vil sige, at det holder på en stor del af det regnvand som kommer. Helt op imod 70% faktisk. Det betyder, at kloaksystemerne bliver mindre belastet, og dermed mindskes risikoen for lokale oversvømmelser. Og du har dermed også en mindre risiko for en dag at stå med en oversvømmet kælder eller stue. 

Samtidig fungerer græstaget temperatur-regulerende, og derfor kan du spare penge på dit energiforbrug. Om sommeren vil det være med til at afkøle bygningen, og om vinteren vil det holde på varmen. 

Et græstag er også rigtig godt for biodiversiteten, som ellers har det hårdt i disse tider. Det vil nemlig være et fantastisk sted for insekter og bier at være. 

Græstag - sådan gør du det selv

Hvis du selv vil prøver kræfter med et tag af sedum, kan du sagtens gøre det selv. Man kan både lægge græstag på flade tage og på tage med hældning. Du skal dog være opmærksom på hældningen, da det har betydning for hvilken slags sedummåtte du skal vælge. 

Jo højere hældningen er, jo højere skal planterne i sedummåtten også være, så de kan opsuge vandet bedst muligt. 

Når du har fundet ud af hvilken hældning dit tag har, og hvilke sedummåtter du skal bruge, kan selve monteringen begynde. 

  1. Læg filtdug. Filtdug udlægges ovenpå selv tagmembranen. Husk, at når du køber sedummåtter hos GrowTek, medfølger den underliggende filtdug. Filten skal overlappes med cirka 3 cm., da det skal binde sammen. Det er nemmest at skære filten med en vinkelsliber, men du kan også bruge en hobbykniv eller saks. Dog kan de hurtigt blive sløve.
  2. Læg sedummåtter. Måtterne lægges helt ud til kanter, taghætter eller bladfang. Læg dem således, at de støder godt op mod hinanden. Sørg for at lægge dem ganske forsigtigt, så de ikke bliver beskadiget. Måtterne kan skæres til med en isoleringskniv eller en lang hobbykniv. 

Hvis sedummåtterne udlægges i en meget tør og solrig periode, skal de vandes 3-4 gange om ugen i de første 2-3 uger. Hvis de udlægges i en regnfuld periode, er det ikke nødvendigt med yderligere vanding.

  1. Afslutning. Opbygningen af dit sedumtag skal altid støde op mod en opkant. Det kan eksempelvis være sådan en støtteskinne af rustfrit stål. 

Vedligeholdelse når du gør det selv med sedum

Når du har begivet dig ud i et gør det selv projekt med sedum, er der nogle få ting, du skal huske at være opmærksom på, når det kommer til vedligeholdelse.

  • Gødning. I samme sæson som monteringen, er der intet behov for gødning, da måtterne er gødsket ved levering. Men i de efterfølgende sæsoner skal man tilsætte gødning 1-2 gange om året. Gødningen skal være NPK 14-3-15, og doseringen er 1 kg. Pr. 100 kvm.
  • Ukrudt. Fjernelse af ukrudt sker manuelt og efter eget behov. Mængden af ukrudt på dit sedumtag afhænger bl.a. af det omkringliggende område.
  • Vanding. Sedummåtterne kan tåle perioder uden vand, men de kan godt komme til at se lidt tørre ud. Hvis man gerne vil have et mere frodigt udseende, kan man vande måtterne lidt i de tørre perioder.

    Hvis taget har en hældning på 25 grader eller mere, og hvis det ligger i et område med meget blæst, kan det udtørre lidt nemmere end ellers. I sådan et tilfælde kan man overveje at montere siveslanger, som giver lettere mulighed for vanding i de tørre perioder.

  • pH-værdi. Hvis du vil sikre de bedste vækstbetingelser, kan du måle pH-værdien på vækstlaget én gang om året. Hvis værdien er for lav (under 6,0) skal du tilsætte kalk.

Vi håber, at du nu er rustet til at gå i gang med dit eget gør det selv projekt med sedum. Hvis du gerne vil have et uforpligtende tilbud på montering af sedumtag, er du selvfølgelig mere end velkommen til at kontakte os og høre mere. 

Gå direkte til webshop ved at klikke her. 


Grønne sedum planter

Det klimavenlige alternativ - De mange fordele ved grønne tage

Grønne tage

Et grønt tag er en udvidelse af det eksisterende tag, som bygges op af en række forskellige komponenter. Først og fremmest af de karakteristiske sedummåtter med blomstrende stenbedsplanter, græs, geotekstil, drænlag, filter, kanter og afløbssystem. 

Hvis du selv vil anlægge dit grønne tag, skal du huske at investere i støtteskinner, hvis taget har mere end 15 graders hældning. 

Generelt er grønne tage med til at afgive et fornuftigt investeringsafkast, og har mærkbare sociale-, økonomiske og miljørigtige fordele, især for livet i byerne.

Fordele ved grønne tage i det offentlige

Der er utroligt mange fordele, når man vælger at anlægge grønne tage i det offentlige. 

● Æstetik

Når man vælger at anlægge grønne tage i bymæssig bebyggelse, er det en nem og effektiv strategi til at forskønne miljøet, og invitere naturen ind i byen. Samtidig kan de grønne tage, rent arkitektonisk, få bygninger til at passe rigtig godt ind i det omkringliggende miljø. Både hvis det ligger i byen eller ude i naturen. 

Biodiversitet er noget som der snakkes meget om i dagens Danmark, specielt fordi vi ikke har nok af det. Og det kan grønne tage faktiske være med til at udbedre. De gavner nemlig biodiversiteten, og er med til at skabe egnede levesteder for bier og insekter. Arter som ellers har fået sværere og sværere levevilkår de sidste mange år. 

● Støjdæmpning

Et grønt tag kan faktisk også have en støjreducerende effekt på den bygning det ligger på. Specielt de lavfrekvente lyde bliver reduceret ved hjælp af et grønt tag. Et tag af levende stenbedsplanter kan således reducere lyde, både inde og ude, med op imod 40-50 decibel.

● Regnvands-kontrol

Overbelastning af kloakker og oversvømmelser af kældre er blevet et større og større problem i takt med at klimaforandringernes effekt har vist sig. Faktisk kan grønne tage være med til at aflaste kloakkerne, og mindske risikoen for at ende med en oversvømmet kælder. 

De reducerer nemlig afstrømningen af voldsomme skybrud og regnskyl, og forsinker vandafløbet, så der er mindre pres på kloaksystemerne. Om sommeren kan tagene fastholde 70-90% af nedbøren der falder på dem, og om vinteren kan de fastholde 25-40%. 

Med grønne tage opbevares regnvand i planternes voksemedium, og en del af vandet optages af planterne. Herfra returneres en del af det til atmosfæren gennem fordampning.

Grønne tage holder ikke kun regnvand tilbage, men modererer også vandets temperatur og fungerer som naturligt filter for noget af det vand, der løber af.

● Mindsker Urban Heat Island Effect (UHI)

Gennem den daglige fordampning kan planter på lodrette og vandrette overflader afkøle byer i varme sommermåneder. Dermed er de med til at reducere den såkaldte Urban Heat Island (UHI) effekt. UHI er et udtryk for, at store befolkede byer er varmere end de landdistrikter der omkranser dem. Dermed er byerne såkaldte ‘Urban Heat Islands’. 

Varmen kommer fra den energi, som mennesker, biler, busser, toge, bygninger og meget andet tilsammen skaber. 

Specielt bygninger er gode til at holde på varme, hvorved de gør de omkringliggende omgivelserne varmere. Derfor kan man mindske UHI, hvis man anlægger et grønt tag. 

Ved at belægge nogle af de varmeste overflader i bymiljøet (bygningers tage) med grønne plantebaserede overflader, bliver overfladen mindre varm, og dermed vil man mindske UHI. 

Sollys absorberes nemlig af vegetationen, så opvarmningen af overfladen reduceres. 

Derfor er de grønne tage med til at spille en rolle, når det kommer til reducering af udledning af drivhusgasser. Samtidig tilpasser de byområder til et fremtidig klima med varmere somre. 

● Forbedring af luftkvaliteten

Grønne tage kan også være en medvirkende faktor til en bedre luftkvalitet. Planterne på de grønne tage kan nemlig optage luftbårne, forurenende stoffer, og filtrere skadelige gasser, som fx bilernes udstødningsgasser.

Ved hjælp af de grønne tages temperaturregulerende effekt, kan efterspørgslen på varme fra kraftværker mindskes. Dermed kan mængden af CO2-udslip til atmosfæren reduceres. Derfor bliver luftens kvalitet også bedre. 

Grønne tage kan også bidrage til at begrænse gener af støv og partikler, samt reducere spredning af smogpartikler.

● Affaldsforebyggelse

Grønne tage kan reducere behovet for deponering af affald, idet levetiden på byggeriets vandtætningsmembraner af plastik forlænges med det beskyttende lag af sedumplanter. Tagets levetid forlænges, da konstruktionen er mindre udsat for sol og vind.

På lang sigt kan levetiden for varme-, ventilations- og HVAC-systemer ventes forlænget, da forbruget på disse systemer bliver nedsat af de grønne tages isolerende effekt.

● Brandhæmmende

Grønne tage virker også brandhæmmende. De har nemlig meget lavere brændende varmelast – den varmeenergi der udvikles, når et stof forbrænder – end almindelige tage.

Fordele ved grønne tage i det private

Ovenstående fordele kommer os alle til gode som samfund. Men der er også nogle fordele at komme efter som privat forbruger, når du anlægger grønne tage.

En af de store fordele er, at når du anlægger et grønt tag på en bygning, vil den blive mere energieffektiv. Dermed kan du spare penge på både opvarmning og nedkøling af bygningen. 

Det kan du, fordi grønne tage er med til at moderere temperaturen på bygningen. Om sommeren beskytter den mod den høje varme, og mindsker behovet for afkøling. Om vinteren isolerer den mod varmetab, og mindsker behovet for opvarmning. 

Faktisk viser forskning fra National Research Council Canada, at et omfattende grønt tag reducerede det daglige behov for klimaanlæg om sommeren med over 75%. 

Hvis du bor i et område, hvor oversvømmelser er et hyppigt problem ved store regnfald, kan de grønne tage også hjælpe dig. Dels er den vandabsorberende effekt med til at mindske trykket på kloaksystemet, men det mindsker også risikoen for at din egen kælder eller stue ender med at stå under vand.
Så for at opsummere, er grønne tage både et sundt bidrag til klimaforbedringer, men det kan også være en sund hjælp til din egen pengepung. 

Vi bør i samfundet være mere klimabevidste. Growtek er den nødvendige viden og ressourcer til at gå grønnere veje, men det kræver at både private og virksomheder aktivt går ind i kampen. Et eksempel på områder, hvor virksomheder burde gøre mere, er i udviklingen af produkter. Lige nu er det primære fokus på profitoptimering, men de burde nok fokusere mere på robust design. Det handler i alt sin enkelthed om, at produkterne skal udvikles til at holde længere og produceres med bæredygtige materialer.


Sedum tag lagt på Bispebjerg Hospital

Grønt tag på Bispebjerg Hospital

Den nye Laboratorie- og Logistikbygning på Bispebjerg Hospital har fået etableret et fint grønt Sedumtag fra GrowTek Entreprise ApS.

Patienter og naboer til Bispebjerg Hospital har fået en smuk, grøn og frodig udsigt, frem for et kedeligt sort tag at se på.

Sedumplanterne optager en del af regnvandet, og fungerer samtidig som et filter, der forsinker regnvandet i at nå til tagrenden. Ved store mængder regn hælper det grønne tag med at aflaste kloaksystemerne, så de bedre undgår oversvømmelser.

Du kan læse mere om Bispebjerg Hospitals grønne tag  her

Bispebjerg Hospital var så begejstrede for deres nye grønne tag, at de lavede en video om projektet.

Se bare her:


GrowTek - INTA Indkøbsforening

Leverandør via INTA

Er du medlem af den frivillige indkøbsforening for tagdækkere INTA?

Så kan du købe GrowTeks produkter til etablering af grønne tage via INTA.

Vi glæder os over samarbejdet med de mange medlemmer af INTA.


Margrethevænget med Sedum tag fra Growtek

Blomster og liv på taget

Et års tid efter at vi etablerede grønne tage på de 37 nye rækkehuse på Margrethevænget, var vi en tur forbi, og se taget i fuld flor.

(se video)

Sommeren 2018 var meget varm og tør, men det kunne ikke ses på sedumplanterne.
Sedum er nemlig en plante, der trives fint med begrænsede vandmængder og masser af sol - derfor er den perfekt at bruge på et tag.

I tilfælde af store mængder regnvand kan et grønt tag absorbere en del af vandet, samt forsinke den hastighed, hvormed regnvandet når kloakkerne - og derved aflaste kloaksystemet.

Et grønt tag kan altså både klare masser af regn og masser af sol.


Grønne tage og bier

Få flere vilde bier i haven med et sedumtag

Bierne i Europa og USA er ramt af en mystisk massedød, som man kalder ‘Colony Collapse Disorder’. Det har betydet, at der har været hele kolonier, som simpelthen er forsvundet. Og den kraftige reduktion i antallet af bier på verdensplan, er ikke noget man skal tage for let på. 

 

For bier har en utrolig vigtig rolle i vores økosystem. Måske også en mere vigtig rolle, end mange går og tror. Honningbier bestøver cirka 70 ud af de 100 plantearter, der brødføder omkring 90% af jordens befolkning. 

 

Derfor er det vigtigt, at vi gør noget for bierne, så de har nemmere ved at overleve. Og selvom det måske lyder skørt, så du kan hjælpe bierne godt på vej med dit valg af tag. Men det kommer vi til lidt senere. 

Hvorfor er bierne så vigtige?

Mange tænker måske på bier som et irriterende onde, som ovenikøbet kan forvolde dig smerte, hvis du bliver stukket. Men faktum er, at bier er en enormt vigtig del af vores økosystem. Utroligt mange planter er nemlig afhængige af bestøvning fra bier. 

 

Hvis det forfærdelige skulle ske, og alle bier døde, ville vi derfor stå med et stort problem. Vores frugttræer vil i så fald ikke kunne producere frugt i samme mængder, som vi har brug for. Kort sagt, vil mange af vores fødevarer forsvinde. 

 

Derfor er det vigtigt, vi prøver at hjælpe bierne på vej. Hvis du kan gøre leveforholdene for bier bedre omkring din egen bolig, vil du også kunne nyde effekten af det, hvis du har blomster, frugttræer eller andet, som nyder godt af biernes bestøvning. Flere bier i haven vil nemlig være medvirkende til en mere frodig have. 

Hvorfor har bierne det så svært?

Der findes 292 danske arter af bier, og en stor del af dem har rigtig svære levevilkår. Der er således 44% af bi-arterne, der vurderes som rødlistede. At arterne er rødlistede, er et udtryk for, at bierne har det hårdt i den danske natur. Således er 22% af de danske arter enten truede, kritisk truede eller regionalt uddøde. 

 

Men hvorfor har bierne det så svært?

 

Hovedårsagen er, at bierne er truet af tab og forringelse af levesteder, som er der, hvor de skal søge føde og bygge rede. 

 

Der er flere årsager til, hvorfor levestederne i stigende grad forsvinder for bierne. En af de afgørende årsager er manglende biodiversitet. Blandt andet er monokultur et stort problem for bierne. Specielt fordi store dele af landskabet dyrkes af enårige afgrøder eller vedplanter uden værdi for de vilde bestøvere, som bierne er en del af. 

 

Bierne mangler også flere levesteder med vild natur, der kontrolleres af eksempelvis græssende dyr. Vild natur er nemlig ikke nok i sig selv, da den risikerer at tilgro, hvis der ikke er græssende dyr til at holde den nede. Og hvis levestederne tilgror, kan bierne ikke bo der. 

 

Samtidig er der en udbredt mangel på føde for bierne. Det skyldes blandt andet, at mange slår deres græs (for) hyppigt, og det medfører manglende blomstring af bredbladede urter og en generel reduktion af nektar-ressourcerne. Kombineret med et heftigt pesticidforbrug i landbruget, er det svære vilkår at leve under for bierne.

Hvordan hjælper et tag til flere vilde bier i haven?

Hvordan hjælper et sedumtag så til at få flere flere bier i haven? Det er specielt føde-manglen, som et sedumtag vil hjælpe på. 

 

For når du anlægger et tag fyldt op af sedummåtter som denne, skaber du lige pludselig et uforstyrret helle for bierne, hvor de kan samle næring og nektar. Her er ingen græsslåning eller pesticider, som kan ødelægge deres buffet af næring. 

 

Dermed kan et sedumtag være med til at få flere vilde bier i haven. Hvis der kommer flere bier i din egen have, er det både en fordel for de blomster og planter du selv har, men det kommer også mange andre til gode. 

 

Hvis du vil have hjælp til at anlægge sedumtag, kan GrowTek være behjælpelig. Vi etablerer grønne tage på alle typer bygninger såsom eksempelvis skoler, industribygninger, boligblokke og privatboliger. 

 

Kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud. 

      


Grønne tage i København

Den fynske entreprenørvirksomhed GrowTek ApS er ofte i København og etablere grønne tage. Se et af projekterne i Hovedstaden, ungdomsboligerne på Provstevej i Nordvestkvarteret, der fik lagt sedum mellem træterrasserne på toppen af bygningen.
Du kan se flere før-og-efter billeder under vores projekter - klik her.

Vi kan også nævne andre grønne tage, etableret i Københavns området, se eksempelvis Fælledhusene, Jacobsens Have, Bagsværdlund, Turbinehuset og Ørestad Skøjtehal.

- Vi kører gerne ud i hele Danmark og monterer grønne tage.


Have & Landskab - messe

GrowTek Entreprise ApS er med, når produkter til anlæg, have og parker præsenteres.

En af Danmarks største messer i have- og landskabsbranchen - med over 250 stande og ca. 10.000 besøgende - fandt sted i Slagelse d. 30/8 -1/9 2017.

I løbet af de tre lidt regnfulde dage kom mange forbi vores stand på strøget og fik en snak om grønne tage, sedumplanterne og de forskellige typer af drænunderlag.

- Har du ikke mødt os på en messe, så kan du se mere om vores produkter her.
- Har du spørgsmål om grønne tage er du altid velkommen til at kontakte vores eksperter på tlf. 70 20 20 71.

-


GrowTek - Facebook

Følg GrowTek på facebook

GrowTek Entreprise ApS er nu på facebook.

På facebook vil vi løbende give dig de nyeste info om brug af grønt tag.

Vi håber derved at kunne inspirere endnu flere til at vælge et miljøvenligt grønt tag.

Vi er stadig ret nye på facebook, og håber derfor du vil hjælpe os med at dele vores viden om alle fordelene ved grønne tage, ved at synes godt om vores facebook side.

Find os på facebook klik her


Sedum tag er bæredygtigt

Sådan får du et mere bæredygtigt byggeri

Der stilles mange krav til både miljø, økonomi og sociale forhold når Green Building Council Denmark vurdere om en bygning kan få en DGNB-certificering som værende et bæredygtigt byggeri. Dette kan du læse mere om i artiklen fra GrowTek (klik her ) eller på building-supply.dk

GrowTek har bl.a. installeret grønt tag på den DGNB-certificerede bygning Turbinehuset.


GrowTeks VMF12 sedumtag kom på TV2 Bornholm.

Der er 3 indslag om sedumtaget i udsendelsen så du kan spole frem til; 23:09, 28:35 og 34:47
Se TV indslaget her