fbpx
Sikker fragt Hurtig levering God kundeservice

Gå direkte til webshoppen

I disse år begynder vi for alvor at se effekterne af klimaforandringerne. En af de meget tydelige effekter er, at der kommer meget mere regn. Og alt tyder på, at der i fremtiden vil komme endnu mere. Med et græstag af sedum er du bedre rustet til de større mængder vand der vil komme, samtidig med at det også kan være et energibesparende tiltag.

Hvis du er lun på idéen om et nyt græstag, men ikke helt ved hvor du skal starte, er du kommet til det rette sted. I dette blogindlæg vil vi forklare præcist hvad et sedumtag er, hvorfor det er smart, og hvordan du selv kan lægge et. 

Hvad er et sedumtag?

Et sedumtag, også kaldet græstag eller grønt tag, er et grønt og klimavenligt tag. Det hedder et sedumtag fordi de grønne tage er opbygget af en masse sedummåtter (som denne), der består af forskellige sedumarter. 

Hvorfor skal jeg have et sedumtag?

Hvis man er interesseret i klima og miljø, er et sedumtag et oplagt valg. Græstaget har nemlig en række miljømæssige fordele, men kan også komme din egen pengepung til gode. Først og fremmest fungerer græstaget vandabsorberende. Det vil sige, at det holder på en stor del af det regnvand som kommer. Helt op imod 70% faktisk. Det betyder, at kloaksystemerne bliver mindre belastet, og dermed mindskes risikoen for lokale oversvømmelser. Og du har dermed også en mindre risiko for en dag at stå med en oversvømmet kælder eller stue. 

Samtidig fungerer græstaget temperatur-regulerende, og derfor kan du spare penge på dit energiforbrug. Om sommeren vil det være med til at afkøle bygningen, og om vinteren vil det holde på varmen. 

Et græstag er også rigtig godt for biodiversiteten, som ellers har det hårdt i disse tider. Det vil nemlig være et fantastisk sted for insekter og bier at være. 

Græstag – sådan gør du det selv

Hvis du selv vil prøver kræfter med et tag af sedum, kan du sagtens gøre det selv. Man kan både lægge græstag på flade tage og på tage med hældning. Du skal dog være opmærksom på hældningen, da det har betydning for hvilken slags sedummåtte du skal vælge. 

Jo højere hældningen er, jo højere skal planterne i sedummåtten også være, så de kan opsuge vandet bedst muligt. 

Når du har fundet ud af hvilken hældning dit tag har, og hvilke sedummåtter du skal bruge, kan selve monteringen begynde. 

  1. Læg filtdug. Filtdug udlægges ovenpå selv tagmembranen. Husk, at når du køber sedummåtter hos GrowTek, medfølger den underliggende filtdug. Filten skal overlappes med cirka 3 cm., da det skal binde sammen. Det er nemmest at skære filten med en vinkelsliber, men du kan også bruge en hobbykniv eller saks. Dog kan de hurtigt blive sløve.
  2. Læg sedummåtter. Måtterne lægges helt ud til kanter, taghætter eller bladfang. Læg dem således, at de støder godt op mod hinanden. Sørg for at lægge dem ganske forsigtigt, så de ikke bliver beskadiget. Måtterne kan skæres til med en isoleringskniv eller en lang hobbykniv. 

Hvis sedummåtterne udlægges i en meget tør og solrig periode, skal de vandes 3-4 gange om ugen i de første 2-3 uger. Hvis de udlægges i en regnfuld periode, er det ikke nødvendigt med yderligere vanding.

  1. Afslutning. Opbygningen af dit sedumtag skal altid støde op mod en opkant. Det kan eksempelvis være sådan en støtteskinne af rustfrit stål. 

Vedligeholdelse når du gør det selv med sedum

Når du har begivet dig ud i et gør det selv projekt med sedum, er der nogle få ting, du skal huske at være opmærksom på, når det kommer til vedligeholdelse.

  • Gødning. I samme sæson som monteringen, er der intet behov for gødning, da måtterne er gødsket ved levering. Men i de efterfølgende sæsoner skal man tilsætte gødning 1-2 gange om året. Gødningen skal være NPK 14-3-15, og doseringen er 1 kg. Pr. 100 kvm.

  • Ukrudt. Fjernelse af ukrudt sker manuelt og efter eget behov. Mængden af ukrudt på dit sedumtag afhænger bl.a. af det omkringliggende område.

  • Vanding. Sedummåtterne kan tåle perioder uden vand, men de kan godt komme til at se lidt tørre ud. Hvis man gerne vil have et mere frodigt udseende, kan man vande måtterne lidt i de tørre perioder.

    Hvis taget har en hældning på 25 grader eller mere, og hvis det ligger i et område med meget blæst, kan det udtørre lidt nemmere end ellers. I sådan et tilfælde kan man overveje at montere siveslanger, som giver lettere mulighed for vanding i de tørre perioder.

  • pH-værdi. Hvis du vil sikre de bedste vækstbetingelser, kan du måle pH-værdien på vækstlaget én gang om året. Hvis værdien er for lav (under 6,0) skal du tilsætte kalk.

Vi håber, at du nu er rustet til at gå i gang med dit eget gør det selv projekt med sedum. Hvis du gerne vil have et uforpligtende tilbud på montering af sedumtag, er du selvfølgelig mere end velkommen til at kontakte os og høre mere. 

Gå direkte til webshop ved at klikke her.